Cum alegi un tocator bun pentru bucatarie ?

Tocatorul este acel obiect din bucatarie pe care asezi alimentele inainte de a fi taiate. In lipsa acestuia, va trebui sa tai pe o farfurie, lucru deloc indicat pentru ca presiunea exercitata asupra cutitului in timpul taierii, poate provoc spargerea farfuriei.

Un tocator poate fi de asemenea si un aparat electrocasnic ce marunteste si taie mecanic legumele si fructele, fara a fi tu nevoit sa manevrezi cutitul in vederea taierii alimentelor.

In bucatarii exista mai multe tipuri de tocatoare si este foarte important sa le alegi pe cele potrivite. Poti cumpara tocatoare clasice sau tocatoare electrice, dar este recomandat sa tii cont de faptul ca unele se folosesc doar pentru carne in timp ce altele sunt folosite doar pentru legume.

Tipuri de tocator

Tocatorul clasic – este acel obiect pe care il gasesti in marea majoritate a bucatariilor si care ofera suport in timpul taierii unui aliment. Poate avea forma rotunda, dreptunghiulara etc si poate fi de diferite dimensiuni.

Un tocator recomandat si apreciat la nivel mondial este cel din lemn, dar si cel din material precum plasticul este luat in considerare. Marii bucatari prefera pe cel din lemn, pentru ca asigura o sustinere mult mai buna si nu se misca atat de usor precum cel de platic, de pe masa de lucru.

Este un tocator ce se curata usor si poate rezista destul de multa vreme.

Tocatorul din lemn poate retine mirosurile si aromele alimentelor, asa ca este indicat ca dupa fiecare utilizare sa il igienizezi corespunzator.

Tocatorul din plastic trebuie protejat de taieturi adanci dar si de zgariere, pentru ca aici pot ramane bacteriile dificil de curatat chiar si daca folosesti detergenti chimici.

Tocatorul mecanic – este de fapt un aparat electrocasnic cu ajutorul caruia poti taia legume, fructe, fara ca tu sa pui mana pe cutit. Depui tot ce ai de taiat in interiorul acestui aparat si el iti va taia in functie de preferinte, toate alimentele.

Exista numeroase modele de tocatoare mecanice disponibile pe piata si pretul variaza in functie de marca dar si de motorul acestui aparat. Unele tocatoare au la dispozitie un buton prin care reglezi viteza de taiere cat si modul acestuia de feliere.

Aceste electrocasnice au rolul de a te ajuta sa  toci totul mult mai usor si uneori vin si cu alte functii incorporate cum ar fi:

 • Posibilitatea de a face carne foarte fina;
 • Posibilitatea de a face pasta din legume;
 • Posibilitatea de a face carnati la tocator;
 • Tocarea cu modele diverse;
 • Functii pentru paste din legume;
 • Tocarea mare pentru burgeri sau pentru tartar.

De asemenea, tocatoarele electrice pot avea si alte functii importante, precum:

 • Reglarea vitezei de tocare;
 • Setarea unui timer;
 • Posibilitatea de schimbare a cutitelor;
 • Posibilitatea de a adauga alte vase si cutite suplimentare;
 • Posibilitatea de a cumpara module suplimentare pentru tocator.

Un tocator este esential in bucatarie, fie ca alegi varianta clasica sau cea moderna, actionata mecanic. Este bine sa alegi un tocator in functie nu doar de pret, ci mai degraba de utilizarea lui.

Daca nu esti genul sa gateasca des, atunci poti alege un tocator clasic, in schimb daca esti o super gospodina, atunci te poti ajuta de un tocator mecanic care toaca mult mai repede si o cantitate mai mare de alimente.

In functie de produsul pe care il alegi acesta poate fi mai usor de folosit sau mai greu de folosit si de aceea iti recomandam sa nu optezi pentru tocatoarele mari, industriale, chiar daca consideri ca sunt cele mai bune, pentru ca iti va fi greu sa le utilizezi la inceput.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *