Intretinere laptop de acasa  – cum sa ai grija de laptopul tau

Ingrijirea unui laptop nu este dificila. Stergerea lui frecventa si aspirarea tastaturii sunt lucruri simple pe care le poti face oricand, dar inafara de asta , trebuie sa ai grija si de bateria acestuia care practic, face toata treaba. De asemenea, va trebui sa gasesti o solutie pentru a intretine corect un display laptop (https://www.onlaptop.ro/display-laptop) astfel incat sa  te asiguri ca acesta va ramane mereu curat si functional.

Mentineti bateria in stare cat mai buna

Cu ani in urma a existat o problema numita „memoria bateriei” care a determinat bateriile cu hidrura de nichel si metal (NiMH) sa „uite” capacitatea lor completa de incarcare si sa inceapa reincarcarea la niveluri din ce in ce mai scazute.

Aceasta problema nu mai exista datorita bateriilor litiu-ion moderne, dar a dus la sfaturi proaste privind ingrijirea bateriei, bazate in special pe informatii invechite. Este timpul sa clarificam cateva lucruri.

Contrar unor recomandari (legende aproape urbane, in acest moment), nu este necesar sa descarcati complet o baterie litiu-ion si apoi sa o reincarcati pentru a o reporni sau calibra intr-un fel; aceasta este o practica distructiva, si este complet nerecomandata. Sunt mai multe solutii pentru intretinere laptop acasa si va trebui doar sa te documentezi foarte bine in momentul in care alegi cele mai bune variante astfel incat laptopul tau sa nu iti dea emotii si a functioneze mereu perfect indiferent de ce faci cu el.

Problema supraincalzirii

Bateriile litiu-ion de astazi sunt durabile, dar nu pot rezista la atata caldura. De exemplu, daca incarcati bateria si incepe sa se incalzeasca prea tare, poate pentru ca procesorul sau placa video functioneaza din greu sau poate mediul este prea fierbinte, bateria poate avea de suferit.

 Opriti laptopul. Dati-i o pauza sa se raceasca sau sa se mute intr-un loc cu o temperatura mai scazuta. Desigur, multe laptopuri moderne au baterii sigilate, caz in care este recomandat sa il inchideti si sa-l lasati sa se raceasca daca sunteti interesat sa maximizati durata de viata a bateriei.

In cazul in care prejudiciul si disconfortul nu sunt suficiente motive, dau seama ca acestea se inrautatesc, de asemenea, prin blocarea orificiilor de ventilatie. Va trebui sa va asigurati ca atat gurile de aerisire care primesc aer proaspat, cat si cele care expulzeaza aerul cald isi pot face treaba.

In cele din urma, si poate cel mai important, evitati plasarea laptopului oriunde se poate incalzi. Aceasta include masina intr-o zi fierbinte de vara, langa o fereastra care primeste lumina directa a soarelui sau langa o soba. Conditii neobisnuite ca acestea pot provoca o multime de daune unei baterii intr-o perioada scurta de timp, desi este posibil sa nu va dati seama imediat.

Lasati laptopul conectat (dar nu tot timpul)

Este sigur sa lasati bateria conectata la majoritatea laptopurilor moderne. De fapt, majoritatea laptopurilor de jocuri de mare putere functioneaza cel mai bine atunci cand sunt conectate. Cel mai important aspect al sanatatii bateriei este ciclul de descarcare. Indiferent cat de precaut sunteti, bateria se va deteriora in timp atunci cand o descarcati si o reincarcati. Cand utilizati o aplicatie intensa, cum ar fi un joc, o puteti scoate in timp ce laptopul este conectat la priza pentru a reduce numarul de cicluri de descarcare de pe baterie.

Cu toate acestea, nu trebuie sa lasati laptopul in aceasta stare tot timpul, numai atunci cand consumati bateria foarte repede. Dupa cum s-a mentionat, este mai bine sa stocati bateria la o incarcare de 40 pana la 50 la suta decat sa o stocati la o incarcare de 100%, daca nu intentionati sa o utilizati pentru o vreme. Degradarea este mai rapida atunci cand bateriile sunt complet incarcate si neutilizate, in special la temperaturi ridicate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *