Poate că nu există un fel de mâncare mai răspândit și mai îndrăgit de toate segmentele populației decât pizza. Ea este unul dintre simbolurile Italiei alături de Colosseum, mare caldă, Chianti, spaghete …
Conform statisticilor, aproximativ 80% dintre utilizatorii de internet au numit acest aliment printre preferințele lor gastronomice.
Astăzi, pizzeriile pot fi găsite în aproape fiecare parte a lumii. Fără îndoială, adevărații gurmanzi nu sunt prea leneși să ocolească toate cafenelele și restaurantele locale în căutarea unui stabiliment unde să pregătească cea mai delicioasă pizza. Cu toate acestea, vă puteți bucura de mâncarea preferată fără a părăsi casa.
O alegere pentru toată lumea
Multă vreme, o crustă subțire cu o umplutură destul de primitivă – brânză, roșii, ierburi – a fost mâncarea săracilor. În zilele noastre, sortimentul de pizza este pur și simplu uimitor. Cele mai populare tipuri de acest fel de mâncare care au devenit un adevărat „clasic al genului” sunt:
- „Margarita”. Include roșii, brânză Mozzarella, sos de roșii;
- „Patru brânzeturi”. Umplutura este parmezan, Ricotta, Gorgonzola, Mozzarella;
- Hawaiană. Include felii de ananas, file de pui, Mozzarella, sos de roșii;
- Capricciosa. Ca umplutură se folosesc ciupercile, măslinele, șunca, „Mozzarella”, sosul de roșii;
- „Bavareză”. Include ciuperci, roșii, cârnați bavarezi, mozzarella;
- „Carbonara”. Ca umplutură se folosesc balyk, ceapă, mozzarella, parmezan, ou de prepeliță.
De fapt, nu vom păcătui împotriva adevărului dacă spunem: „Câți oameni – atâtea rețete”, pentru că fiecare bucătar profesionist, fiecare gospodină experimentează cu ingrediente, creând uneori o adevărată explozie de gust. Iar livrarea la domiciliu a pizza va ajuta în diferite situații: organizarea unui picnic sau a unei excursii, a unui eveniment prietenos sau a oricărei sărbători.
În adâncurile secolelor
Întrebarea despre autoritatea pizza este încă deschisă. Cu un pic de imaginație, prototipul său poate fi considerat primul tort cu umplutură, coapte pe pietre fierbinți în zorii omenirii. Și chiar acum șase mii de ani, vechii egipteni făceau prăjituri din aluat de drojdie, iar în secolul al V-lea î.Hr., războinicii persani erau fortificați cu produse din făină cu adăugarea de brânză și curmale. Dieta legionarilor romani consta în pâine și legume nedospite. În versiunea „înnobilată”, aceasta din urmă era aromată cu măsline, frunze de dafin și uneori miere. Dar cea mai apropiată este tehnologia modernă de preparare a pizza, creată de locuitorii Mediteranei. Au pus toate ingredientele pe aluat – brânză, ierburi, legume, presărate cu ulei de măsline, apoi coapte.
În mod corect, trebuie remarcat faptul că nu numai locuitorii din regiunile calde, ci și popoarele din nord pretind a fi inventatorii pizza. În special, etnografii scandinavi susțin că provine din plăcinte deschise cu legume, pește, carne, care erau gătite în cratițe vikinge găsite de arheologi.
În secolul al XVII-lea, prăjiturile rotunde subțiri cu roșii proaspete, hamsii, ierburi, usturoi și ulei de măsline s-au îndrăgostit de săracii napolitani, iar în al XVIII-lea au migrat de la mici trattorii la mesele nobilimii italiene și chiar a regalității.
La sfârșitul secolelor XIX și XX, un val de emigrație italiană a mutat pizza în Statele Unite. Ușurința de pregătire și ieftinitatea l-au făcut incredibil de popular. Adevărat, umplerea nu a fost suficientă pentru locuitorii Lumii Noi. Așa că și-au creat propria pizza „americană” – cu margini înalte, mai spațioase. Cu mâna ușoară a locuitorilor practici din Statele Unite, fast-food-ul italian s-a răspândit în toată lumea, devenind o adevărată vedetă culinară.
Luată în Marea Mediterană, popularizată de America, pizza câștigă cu încredere din ce în ce mai mulți fani noi. Și nu ne obosim niciodată să mulțumim Italiei însorite pentru un fel de mâncare uimitor: Italia, grazie per la pizza!