Affeto – copilul robot japonez

Minoru Asada, profesor de sisteme adaptive de mașini la Universitatea Osaka din Japonia și șef al proiectului JST ERATO Asada, împreună cu doi dintre colegii săi; Hisashi Ishihara, candidat la doctorat la Universitatea Osaka și Yuichiro Yoshikawa, de la departamentul de sisteme adaptive de mașini de la Universitatea din Osaka, au dezvoltat o platformă robot asemănătoare copilului, numită Affetto.

Affetto este conceput pentru a face un număr limitat de expresii faciale umane realiste, pentru a permite oamenilor să interacționeze cu robotul într-un mod mai natural. Scopul final este un domeniu pe care Prof. Asada l-a numit „robotica cognitivă de dezvoltare”. Scopul cercetării este de a înțelege mai bine dezvoltarea inteligenței umane, prin utilizarea roboticii.

Evoluțiile în domeniul imitării emoțiilor, sentimentelor și intențiilor umane de către roboții androidi au mers prea departe. În toate privințele, un exemplu în acest sens este copilul Affetto, creat de cercetătorii de la Universitatea din Osaka. Prima versiune a „zâmbetului monstru” a apărut în 2011, iar recent au arătat cea de-a doua generație a acestui robot.

Robotica japoneză nu și-a stabilit obiectivul de a obține un premiu la un festival de film de groază, tocmai de aceea, nu a elaborat aspectul expresiei ochiului. Ochii lui Affetto sunt urmăriți în detaliu și sunt foarte mobili, dar nu au nicio scânteie, fiind în mod evident „neînsuflețiți”. Affetto, care prezintă grimase și grimase foarte calde și vesele de  copil mic, face o impresie suprarealistă. Însă, obiectivul principal al cercetătorilor a fost atins – spectatorul nu va confunda robotul cu persoana, văzând exact platforma pentru demonstrarea noilor tehnologii.

Structura feței lui Affetto este împărțită în 116 puncte-cheie, așa-numitele unități de tulpină. Fiecare dintre ele este conectată la un set de mecanisme, care asigură o deplasare în limitele specificate – mișcarea în direcții diferite în spațiul tridimensional. Toate punctele sunt colectate într-un singur model, care este procesat de algoritmi, pentru a calcula cantitatea necesară de deformare și locația aplicației sale, pentru a afișa o emoție complexă. De exemplu, un robot poate împinge ușor buzele mai în față, apoi le deschide larg și arată dinții, apoi desface colțurile gurii sau coboară complet bărbia, îngustează ochii și deschide gura.

Datorită acestei acurateți, Affetto imită gesturi mici de mimică și poate arăta nuanțe de emoții la care nu te aștepți de la un robot. Nu aduce beneficii practice, însă tehnologia însăși, va fi probabil utilă mai târziu – pentru a crea actori roboți, îngrijitori, educatori și profesori. Numai specialiștii pot scăpa de privirile inofensive ale lui Affetto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *